Виховна робота у 2016-2017 н.р.

Освіту можна мати і середню, а ось виховання повинно бути вищим!

Виховна діяльність здійснювалась через роботу класних керівників в класних колективах, на загальношкільному рівні під час проведення позакласних і позашкільних заходів, залучення учнів до участі у конкурсах, через роботу учнівського самоврядування, діяльності гуртків.

Виховний процес здійснювали 24 класних керівники, педагог-організатор, заступник директора з навчально-виховної роботи, практичний психолог, вчителі-предметники та запрошені гості-фахівці. Класні керівники спланували роботу у відповідності до плану роботи школи, затвердженого радою школи. Питання виховання заслуховувались на нарадах при директору, заступнику директора школи, методичних оперативках, на засіданнях методичної ради, ради профілактики попередження правопорушень. Робота класних керівників спрямована на системний підхід до виховання учнів, підготовку їх до життя і праці, впровадження в практику школи національної системи виховання.

Результативною була робота спортивної секції ЗФП з елементами карате (кер. Трейтяк Д.В.). Учні нашої школи взяли участь у наступних змаганнях: міжнародному турнірі «Kharkov Open 2017» і посіли 6 призових місць, в міжнародному турнірі в Новоград-Волинському – 5 призових місць і на кубку світу у Польщі у змаганнях «Harasuto karate world cup» - 6 місць, у турнірі «RUDOLF FARMADIN’S MEMORY CUP 2016» в Словакії – 2 призових місця.

Багато перемог на рахунку спортивної секції з футболу (кер. Демський М.М.). У змаганнях «Галицька зима» (9 місце з 48 команд), у «Зимовій першості м.Києва серед команд вищої ліги» (4 місце), у турнірі в м.Біла Церква «ПФК Рось – 2017» (3 місце), в чемпіонаті Дарницького району (3 місце).

Активна переможна участь у районних, міських та міжнародних конкурсах танцювального колективу «Браво» (кер. Еттліх Т.В.). Колектив взяв участь у: Мурчик-фест, фестивалі «Феєрія зірок» (диплом за активну участь у фестивалі серед молодших школярів, ІІІ і ІІ місце – вікова категорія 1-4 кл.);фестивалі-конкурсі «Перші кроки», фестивалі-конкурсі «Танцювальний промінчик» - номінація «Оригінальність композиції»; джазовий фестиваль –конкурс – ІІ місце; ART talant Дебют Парад – ІІ та ІІІ місця серед учнів 1-4 класів.

І місце в районному фестивалі-конкурсі огляді театральних колективів «Срібне джерело» посів шкільний театр «Нове покоління» (кер. Сулима В.О.). Також цей колектив взяв участь у фестивалі театрального мистецтва для дітей та молоді «МАСКА» - Диплом І ступеня, фестивалі «Україна збирає талант» - Дипломи лауреатів, 1 Міжнародному фестивалі-конкурсі «Понтійська арена» - Диплом ІІ ступеня, поетичному батлі, що організовує ЦКМ НПУ ім.М.Драгоманова та Наролний театр «Вавилон», Відкритому фестивалі шкільних театрів «Перевтілення».

Відповідно до виховного плану роботи класними керівниками були проведені відкриті «цінні» години.

Заслуговують на увагу і подяку класні виховні заходи, свята, які проводять класні керівники. Слід відмітити систематичну роботу у проведенні класних виховних годин в різному форматі таких класних керівників 5-11 класів., як: Черненко Т.Я. (3-А клас), Шевчук О.С. (4-А клас), Коваленко О.П. ( кл.кер. 7-А класу), Хоменко В.С. ( кл.кер. 7-Б класу), Гетьман О.В. ( кл.кер. 6-А класу), Гревнєва С.В. ( кл.кер. 9-Б класу). Класні керівники використовують під час проведення виховних заходів інноваційні технології.

Так, у січні 2017 проведено виховну годину для учнів 7-А класу «Спілкування за чашечкою кави» (класний керівник Коваленко О.П.). Захід пройшов на належному рівні, підготовлений методично правильно у відповідності до вікових особливостей учнів. Класний керівник 4 -А класу Шевчук О.С. підготувала і провела на достатньому науковому рівні виховний захід «Україно моя, Україно! Я для тебе у світі живу!», присвячений вшануванню героїв Небесної сотні. Учні виступили з віршами, переглянули презентацію. Класний керівник 9-Б класу Гревнєва С.В. провела відкритий виховний захід «Ми за здоровий спосіб життя». В ході обговорення учні висловили власні думки з приводу збереження власного здоров’я, про шкідливість вживання алкоголю та тютюнопаління. Класним керівником разом з учням підготовлено та використано мультимедійну презентацію.

У наш час діти дуже мало читають, занадто багато часу приділяють інноваційним технологіям і не завжди собі на користь. Тому для підвищення рівня популяризації книги в житті підлітка та розвитку здібностей класний керівник 1-А класу Скетецька Л.В. відвідали бібліотеку, в якій дітям провели відкритий бібліотечний урок «Книги – морська глибина…».

На своїх цінних годинах прищеплює інтерес до читання і класний керівник 9-Б класу Гревнєва С.В. У квітні учні 9-Б класу захищали свої проекти «Моя улюблена книга».

З метою навчати дітей уболівати за минуле своєї держави, сприяти формуванню особистості, що буде протистояти злу, насильству, несправедливості та руйнуванню навколишнього світу, виховувати почуття сприймання чужого болю як свого, загальнонародного горя — як особистого, почуття любові до людини, до землі, до держави у 6-А та 6-Б класах (кл.кер. Коваленко О.П., Хоменко В.С.) 26 квітня 2016р. було проведено виховну годину до 30-ої річниці Чорнобильської катастрофи «Поріс чорнобилем Чорнобиль, бідою нашою поріс».Свято «Прощава, Букварику!» ( 1-А клас, кл.кер. Скетецька Л.В., 1-Б клас, кл.кер. Мінахіна С.В., 1-В клас, кл.кер. Біляченко Р.В., 1-Г клас кл.кер. Лісаченко С.С.).

З метою почуття гордості за свій народ, прищеплювання любові до рідного краю, виховання почуття співчутливості, критичного ставлення до історичних подій класним керівником 7-А класу Коваленко О.П. було проведена цінна годинна «Мужність і біль Чорнобиля».

З метою формування патріотичного почуття гордості за старше покоління, повагу до учасників Другої світової війни; сприяння пробудженню бажання вивчати історію своєї держави, берегти її традиції, вболівання за майбутнє країни класним керівником 9-Б класу Гревнєвою С.В. було проведено відкриту виховну години «Той травень в пам’яті живе…».

Найбільш активними під час підготовки та проведення вечорів відпочинку, святкових лінійок були учні 8-А класу (класний керівник Ланська К.І.), 3-А класу (класний керівник Черненко Т.Я.), 7-А класу (класний керівник Коваленко О.П.), 10-Аа класу (кл.кер. Грібінюкова В.В.), 6-А класу (кл.кер. Гетьман О.В.).

З метою виховання ціннісного ставлення до суспільства і держави, почуття поваги та гордості до рідного краю, народу, мови класними керівниками були проведені виховні заходи, присвячені Дню Соборності України, пам’яті Героїв Крут, до Дня пам’яті та примирення, Дня Перемоги, присвяченому 70-ї річниці перемоги у Другій світовій війні під гаслом: “Пам'ятаємо. Перемагаємо” тощо.

Існує всім відомий принцип Пітера, що формулюється так: незадоволеність життям виліковна тільки творчістю! Тому потрібно запланувати творчість. В нашій школі впродовж року проводиться дуже багато загальношкільних творчих заходів. Зокрема:

Це: Олімпійський урок за участю видатних спортсменів (відп. вч. Косицька В.О.), свято до Дня Вчителя (відп. Харченко Я.В., Долотова І.Є.), «Козацькі забави» (вч. Вакуленко В.Є., Сулім В.П., Красова О.В.), конкурс «Барви осені» (відп. Долотова І.Є., ШП).

Створення фотозони на свято Хеллоуіна (відп. Харченко Я.В.), Тиждень початкової школи (гол.м/к Донєва Л.М.), Міс Осінь (кер. Коваленко О.П.).

Модний тиждень (відп. Харченко Я.В., ШП), «Міс Україночка» (1-4 кл., відп. Харченко Я.В.), свято 8 Березня (відп. Харченко Я.В., ШП), Весняна толока.

Профорієнтаційні зустрічі, участь учнів у Дні відкритих дверей ВНЗ (кл.кер. Гревнєва С.В.), неодноразова робота шкільного поліцейського з учнями, захід до 75-ої річниці Бабиного Яру (вч. Осьмак О.С.), конкурс малюнків в 1-7 класах «Весняний настрій» за ініціативи депутата Криворучка Т.Г.

Свято Букваря в 1-их класах, на яких всі перші класи отримали в подарунок - Банки успіху, в які будуть збирати всі успішні справи у вигляді камінчиків впродовж 11 років навчання в школі.

Класні керівники креативно підходять до роботи зі своїми вихованцями. Зокрема, за допомогою батьків в класних колективах були організовані і проведені майстер-класи для учнів: розписування новорічної іграшки (3-А кл., кл.кер. Черненко Т.Я.), виготовлення «Пряникового будиночка» і розпис футболок в «Арт-майстерні» (6-А кл., кл.кер. Гетьман О.В.).

Звичайно, це далеко не всі творчі справи, що проводились в школі. Зокрема, 19 травня на нас чекає грандіозне свято «Запали зірку», в якому візьмуть участь учні, батьки та вчителі. Головне, що до кожної такої справи їх організатори ставилися як до НАЙВАЖЛИВІШОЇ. Причому я впевнена, що в серці кожного учасника та організатора горів ВНУТРІШНІЙ ВОГОНЬ ЩАСТЯ, що змінив не тільки їх, а і оточуючих всіх людей. Потрібно щодня відкривати свої маленькі дверцята і не давати згаснути вогню, який за ними палає.

Участь в творчих виховних заходах протягом навчального року

Назва заходу

Етапи

(районний/міський)

Результативність

1

«Інтелект-турнір 2016».

Районний

Активна участь та Сертифікат на безкоштовну пішохідну екскурсію

2

11.11.2016 команда КВН "ЗОЛОТА МОЛОДЬ" СЗШ №158 м. Києва виборола перемогу у міському фестивалі

Міський

І місце у півфіналі

3

«Міс Осінь – 2016» для учнів 7-А класу ( організувала кл.кер. Коваленко О.П.)

Шкільний

4

Участь учнів нашої школи у міжнародному турнірі "RUDOLF FARMADIN'S MEMORY CUP 2016" в Словакії

Міжнародний - брали участь спортсмени СЗШ №158 м. Києва (Тарасов Олексій, Проценко Анастасія, Грільберг Альберт і Бомко Микита).

Тарасов Олексій - 3 місце куміте (хлопчики 8-9 років) і Проценко Анастасія - 3 місце куміте (дівчата 8-9 років); Грільберг Альберт - 5 місце і Бомко Микита.

5

ДЕНЬ БАТЬКІВСЬКОГО ТА ГРОМАДСЬКОГО САМОВРЯДУВАННЯ В ШКОЛІ

Районний

Участь батьків

6

Участь учнів 4-А кл. (кл.кер. Шевчук О.С.) у міському конкурсі «Найкраща ялинка міста»

Міський

Активна участь

7

Переможна участь учня 4-А класу Тарасова Олексія (тренер Трейтяк Д.) у Міжнародному турнірі з карате

Міжнародні змагання у м.Харків

І місце

8

«Міс Україночка - 2017»

Шкільний

9

Благодійна Масляна в школі

Шкільний

Зібрані кошти віддали онкохворим учням нашої школи

10

З метою реалізації програми «Школа і поліція» проводяться заняття «Права дитини»

Міський

Проводить інспектор відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції у м. Києві лейтенант поліції Занюк Лідія Борисівна.

11

Толока «Весна красна квітками, а вчителі, учні та батьки − ділами!»

Районний

12

День Якості

Шкільний

1-11 класи

13

Конкурс малюнків «Весняний настрій»

19 квітня 2017 р. були підведені підсумки конкурсу малюнків для учнів 1-6 класів, який організував депутат Київради Тарас Криворучко.

14

Конкурсу талантів «Запали зірку» серед учнів 1-11 класів та батьків

Шкільний

15

Танцювальний колектив "Bravo" СЗШ №158 м. Києва в Міжнародному фестивалі-конкурсі Art Talent Fest з танцем «Єгипет»

Міжнародний

ІІ місце

16

«Золота молодь» здобула перемогу на міській ювілейній грі КВН «Школа жартів»

Міський

І місце

17.

Благодійна акція «Дні дитинства у Дніпровському районі. Разом з Україною. З вірою в Перемогу!»

Участь

18.

Міський конкурс «Правила поведінки в метро»

Участь

19.

Конкурс дитячого малюнка

«Охорона праці очима дітей!»

Участь

20.

Районний конкурс

«Збережемо лісову красуню»

Участь

На розвиток дитини помітно впливає зацікавленість батьків шкільним життям. Жоден загальношкільний захід не залишається без уваги батьків, а саме: благодійна акція «Купуй українське:підтримуйте шкільного виробника», День батьківського самоврядування, випускні вечори в 11-х класах; свято «Прощавай, початкова школо!», урочисте вручення свідоцтв про базову загальну середню освіту «Прощавай, 9-ий клас. Привіт, 10-ий клас !».

Другий рік поспіль СЗШ №158 м. Києва отримує 7 нагород у рамках районного фестивалю-нагородження «Крила натхнення – 2017».

Директора школи Ірину Леонідівну представляла учениця 3-А класу Конопля Крістіна, і їй це дуже добре вдалося)))

І цього року 17 травня 2017 р. перемоги наступні:

- номінація «Агенти змін» - директор школи Гондюл Ірина Леонідівна;

- номінація «Творчість. Натхнення. Креатив» - команда КВН «Золота молодь» (кер. Харчеко Яна Вікторівна);

- номінація «Творчість. Натхнення. Креатив» - ансамбль «Браво» (кер. Еттліх Тетяна Володимирівна);

- номінація «Творчість. Натхнення. Креатив» - театр «Нове покоління» (кер. Сулима Валентина Олександрівна);

- номінація «Авторитет і лідерство» - педагог-організатор Харченко Яна Вікторівна);

- номінація «В єдиному прагненні» - голова батьківського комітету школи Яценко Наталія Степанівна;

- номінація «В єдиному прагненні» - лідер учнівського самоврядування Юлія Цехмайстренко-Мокрей.

Школа №158 дотримується Закону повітряної кулі – ми завжди прагнемо вгору! І розуміємо, що, чим важча боротьба, тим суттєвішою є перемога.

Висловлюємо ВДЯЧНІСТЬ всім організаторам заходу, переможцям і бажаємо нових злетів!!!

Існує всім відомий принцип Пітера, що формулюється так: незадоволеність життям виліковна тільки творчістю! Тому ТВОРЧІСТЬ потрібно планувати. В СЗШ №158 м. Києва впродовж року проводиться дуже багато загальношкільних творчих заходів.

Зокрема, в перше в цьому навчальному році відбувся конкурс «Запали зірку – 2017», в якому брали участь талановиті учні та креатині батьки. Учасники співали пісні, танцювали, декламували вірші, притчі напам’ять, грали на музичних інструментах. Визначали переможців уважне журі у складі: Президент школи Нагорна Катерина, випускниця Літошко Влада, режисер театру «Джерело» Олександр Вікторович та секретар школи Любименко Ліля.

На святі був присутній почесний гість - депутат Київської міської ради Криворучко Тарас Григорович, який прийшов підтримати учасників, а також вручив учням дипломи та грошові винагороди за участь та перемогу в конкурсі малюнків «Весняний настрій».

Переможцями конкурсу «Запали зірку - 2017» стали:

- Трепет Анна – учениця 9-Б класу, яка розповідала притчу В.Симоненка «Весілля Опанаса Крокви»;

- танцювальний колектив «Браво» (керівник Еттліх Т.В.);

- Стеценко Вікторія – учениця 3-А класу із запальним танцем;

- Строчик Віра – учениця 3-А класу, її матуся та сестричка Тетянка декламували поезію напам’ять “Не поспішай»;

- Воробйова Олександра – учениця 5-А класу з піснею «Джаз».

Учні-переможці були нагороджені кубками, також усі учні отримали медаль «За активну участь» та дипломи.

Важко було визначати переможців, адже усі учасники були бездоганними.

Дякуємо усім за активну участь:

Степанюк Олександр – учень 8-А класу розповідав гумореску, Рукасов Влад – учень 3-А класу декламував гумореску напам’ять П.Глазового «Маленький дачник”, Зубок Дарина – учениця 4-Б класу подарувала глядачам прекрасний танок, Лебединська Валерія - учениця 1-Г класу разом зі своєю матусею виконала пісню «Вчителька», Тимачева Олександра – учениця 3-А класу розповіла вірш напам’ять О.Олеся «Хвиля», Пантюхова Домініка – учениця 6-А класу та Дрожжин Михайло – учень 10-А класу виконали пісню під супровід гітари «Вона носила квіти у волоссі», Швіндт Катерина – учениця 6-А класу та Ткаліч Сада – учениця 5-А класу заспівали пісню про Україну, Комарова Поліна - учениця 4-А класу виконала пісню «Моє ім‘я – Україна», Самольотов Леонід – учень 4-А захопив своєю грою на гітарі, Бочарова Карина – учениця 2-В класу розкрила свої танцювальні здібності, мама учня 5-Б класу – Крук Руслана Володимирівна подарувала всьому залу прекрасну поезію, учень 4-Б класу Нижник Богдан розповів гуморески.

В серці кожного учасника та організатора конкурсу «Запали зірку – 2017» горів ВНУТРІШНІЙ ВОГОНЬ ЩАСТЯ, що змінив не тільки їх, а і оточуючих всіх людей. Відкривайте щодня свої маленькі дверцята і не давайте згаснути вогню, що за ними палає!

З метою розширення дитячого кругозору, вивчення навчального матеріалу, ознайомлення з пам’ятками культури, архітектури, історії та мистецтва м. Києва та рідного краю були здійснені туристичні подорожі та екскурсії: екскурсія в Еспериментаніум ( 5-Б клас, кл.кер. Ісаєнко С.Б., 6-А клас Гетьман О.В., 5-А клас – кл. кер. Хаустова О.В.); перегляд вистави «Сто тисяч» - (кл.кер. 8-А класу Ланська К.І., вчитель укр. Сулима В.О.), екскурсія на Бананову ферму – ( кл.кер. 3-А класу Черненко Т.Я., 3-Б кла Донєва Л.М.), екскурсія на завод «Кока-Кола» (5-А клас Хаустова О.В.), екскурсія в Галерею мистецтв (кл.кер. 7-А та 7-Б класу Коваленко О.П. та Хоменко В.С.); екскурсія в редакцію журналу «Пізнайко» (1-В клас, кл.кер. Біляченко Р.В.), екскурсія в Планетарій «Атмосфера» - (6-А клас Гетьман О.В., 9-Б клас Гревнєва С.В., 5-Б клас Ісаєнко С.Б., 4-Б клас Дюдіна О.В.), переглдя вистави в театрі «Сузір’я» (кл.кер. 7-А та 7-Б класу Коваленко О.П. та Хоменко В.С.), перегляд мультфільму в «Одеса-кіно» ( кл.кер. 1-В класу Біляченко Р.В.), екскурсія в Музей ім. Т.Шевченка (9-Б клас Гревнєва С.В.), екскурсія «Особняки Києва» та Музей «Пирогово» ( кл.кер. 8-Б класу Алієва О.В., кл.кер. 9-А класу Осьмак О.С.)

Перегляд вистави в ТЮГ «Поліанна» здійснили (кл.кер. 5-А кл., 5-Б кл., 6-А кл. Хаустова О.В., Гетьман О.В., Ісаєнко С.Б.), екскурсія в Музей природи (кл.кер. 5-Б класу Ісаєнко С.Б.), екскурсія на «Film.ua» (кл.кер. 3-А класу Черненко Т.Я.), екскурсія в Океанаріум ( кл.кер. 7-А класу Коваленко О.П. та 6-А класу Гетьман О.В.), перегляд вистави в Театрі ім. І.Франка «Сватання на Гончарівці» (кл.кер. 9-Б класу Гревнєва С.В.), екскурсія у м.Львів (кл.кер. 10-А класу Грібінюкова В.В.), екскурсія в м.Одесу (кл.кер. 11 класу Кучай М.В.), екскурсія в м.Кам’янець-Подільський ( кл.кер. 8-А класу Ланська К.І.), екскурсія в Ботанічний сад ( кл.кер. 6-А класу Гетьман О.В.), екскурсія в Музей метро (8-А клас, кл.кер. Ланська К.І.), екскурсія на Арт-фабрику «Лего» (6-А клас , кл.кер. Гетьман О.В.), перегляд циркової вистави «Вогонь та вода» (6-А класк, кл.кер. Гетьман О.В.), Етнографічний музей «Пирогово» (кл.кер. 5-Б класу Ісаєнко С.Б. та 6-А класу Гетьман О.В.).

За результатами участі класів у загальношкільній грі «Шкільні перегони» у 2016-2017 н.р. місця розподілилися таким чином:

1-4 класи

І місце - 4-А клас

(кл.кер. Шевчук О.С.)

ІІ місце – 3-А клас

(кл.кер. Черненко Т.Я.),

2-А клас ( кл.кер. Половко С.М.)

ІІІ місце – 3-Б клас

(кл.кер. Донєва Л.М.),

1-В клас (кл.кер. Біляченко Р.В.)

5-11 класи

І місце – 6-А клас

(кл. кер. Гетьман О.В.)

ІІ місце – 8-А клас

(кл.кер. Ланська К.І.)

ІІІ місце – 9-Б клас

(кл.кер. Гревнєва С.В.)

Однією з важливих ланок виховної діяльності є система правового виховання в школі. Правоосвітницька робота здійснюється під час уроків та в позаурочний час й охоплює учнів, батьків, учителів. Для учнів 9, 10-х класів читається курс «Правознавство» (вчитель Осьмак О.С.). Освітня робота учнів здійснюється також і в позаурочний час через ряд позакласних та позашкільних заходів. З правоосвітньою метою проведено семінарське заняття для вчителів «Права дитини у світлі чинного законодавства» та інші. Протягом ІІ семестру відбулись с засідання Ради профілактики: Про роботу з учнями, які потребують педагогічної уваги ; зустріч з представниками правоохоронних органів; засідання Ради школи:- Про стан роботи в закладі з питань протидії наркоманії, токсикоманії, тютюнопаління.- Про стан здоров'я учнів школи (Березень 2016 р.); забезпечення контролю за відвідуванням занять учнями; робота з батьками, діти яких схильні до правопорушень; про профорієнтаційні наміри випускників з числа учнів, які схильні до девіантної поведінки та, або, знаходяться на внутрішкільному обліку;про організацію літнього оздоровлення учнів контрольованої категорії; про залучення підлітків до суспільно – корисних робіт та ін.

Протягом року були проведені зустрічі з представниками поліції для учнів 6-11 класів на тему «Я та мої права», «Моя відповідальність», «Вчимо закони разом», «Фізичне насилля» та ін.

З метою якісного впливу на всі категорії учнів, класними керівниками, практичним психологом Олейніковою Н.В. здійснювалась індивідуальна робота з учнями, які виховуються в сім’ях, що опинилися у складних життєвих обставинах, перебувають на внутрішньошкільному контролі, групі ризику. Психолог Олейнікова Н.В. працює над удосконаленням системи ранньої профілактики, проводить психолого-педагогічне діагностування, індивідуальну роботу з неповнолітніми, надає сім’ям психолого-педагогічну допомогу, забезпечує наступність у виховній роботі між різними ланками освіти.

Кiлькiсть переглядiв: 408