Виховна робота у 2015-2016 н.р.

Хороші вчителі та батьки – це ті, які дозволяють дитині висловлювати свою думку і вміють приймати відмову. Також важливою рисою хороших вчителів та батьків є зв’язок зі своєю дитиною у будь-який момент часу. Тобто, коли ми вміємо показувати наслідки поведінки дитини, але в той самий час «тримаємо її за руку» (підтримуємо її). ми ніколи не упустимо момент контакту, якщо будемо уважно спостерігати за дітьми. Критерій правильності наших вчинків – це реакція наших дітей.

Управління виховною роботою здійснювали заступник директора з виховної роботи Долотова І.Є., педагог-організатор Харченко Я.В., шкільний практичний психолог Олейнікова Н.В.

Творчі виховні заходи, що проводились в школі у 2015-2016 н.р., були спрямовані на те, щоб налагоджувати контакт вчителів та батьків з дітьми.

Із всіх 32 заходів районного та міського етапів 53% їх принесли школі перемоги, тобто І-ІІ-ІІІ місця.

Так, перемоги школі принесли учні 11 класів, посівши ІІ місце у районному конкурсі «Київський вальс - 2016» (кер. Еттліх Т.В.).

В якості хвилинки відпочинку пропоную переглянути виступ наших випускників.

Також переможне ІІ місце у міському етапі конкурсу КВН «Школа жартів» принесла наша шкільна команда КВН «Золота молодь» (кер. Харченко Я.В.).

В районному конкурсі солістів-вокалістів «Солофест-2016» до фіналу вийшла у молодшій віковій категорії Стельмах Марія (4-А кл.), а в номінації «Вокал» районного конкурсу «Артпозитив» ІІІ місце посіла Воробйова Олександра (4-А кл.) (кер. Широкова О.М.).

На районному конкурсі читців Шевченківської поезії нашу школу представляла Свинобій Вікторія (7-А кл.) з твором "Русалка» і принесла нам ІІ місце (кер. Заіка В.О.).

Безліч перемог школі приніс танцювальний колектив «Браво» (кер. Еттліх Т.В.). Це і районний конкурс хореографічних колективів «Дніпровська райдуга» (І місце), і конкурс «Україна збирає таланти» (лауреати), і міський етап конкурсу «Дніпровська феєрія танцю» (ІІ і ІІІ місця), і районний фестиваль-конкурс «Нащадки країни єдиної» у рамках Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості «Чисті роси» (фіналісти) та ін.

Активною завжди є участь в районному правовому турнірі учнів 10-11 кл. (кер. Осьмак О.С.).

Активно бере участь наша школа у районних благодійних акціях. Таких заходів в районі було в цьому році п‘ять. Велика подяка батькам за допомогу.

Двічі наша школа проводила акції зі збору макулатури. Так, 6 листопада 2015 р. було зібрано 2059 кг макулатури і зароблено для школи 5971 грн. 13 квітня 2016 р. зібрано 1020 кг, зароблено коштів – 2550 грн.

Багато перемог школі принесли спортивні секції з карате та футболу (кер. Трейтяк Д.В., Демський М.М.).

Переходимо до внутрішкільних творчих виховних заходів.

Протягом року активно працювало учнівське самоврядування, президентом якого є Нагорна Катерина (учениця 8-Б класу). Висловлюю щиру подяку Катюші за роботу на цій посаді. Представник шкільного парламенту Свинобій Вікторія (7-А кл.) взяла участь у роботі табору для лідерів на весняних канікулах, і прямо закохала всіх в себе. Також учні нашої школи стали учасниками виборів міського голови в рамках загальноміського заходу «М-18».

Заслуговують на увагу і подяку класні виховні заходи, свята, які проводять класні керівники. Хочу відмітити систематичну роботу у проведенні коасних виховних годин в різному форматі таких класних керівників 5-11 класів., як: Коваленко О.П. ( кл.кер. 5-А класу), Хоменко В.С. ( кл.кер. 6-Б класу), Гетьман О.В. ( кл.кер. 5-А класу), Гревнєва С.В. ( кл.кер. 8-Б класу).

Методична скарбничка нашої школи була поповнена у 2015-2016 н.р. такими позакласними заходами, як:

- у рамках Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек 8 жовтня 2015 року класні керівники Коваленко О.П. (6-А кл.) та Хоменко В.С. (6-Б кл.) організували і провели зустріч з автором підручника «Географія» Бойко Валентиною Михайлівною, яка є бабусею учениці 6-А класу Тилик Анни.

- 12 жовтня 2015 р. у школі оголошено Днем художника. Започаткувала проведення Дня художника в школі вчитель української мови та літератури Коваленко Олена Петрівна. Її вихованці з радістю взяли в ньому участь;

- конкурс виробів з природного матеріалу «Осінні дива» ( кл.кер. 1-11 кл.);

- посвята в старшокласники ( кл.кер. 8-А класу Осьмак О.С. та 8-Б класу Гревнєва С.В.);

- 2 листопада 2015 року у 8-Б класі (кл. керівник Гревнєва С.В.) була проведена виховна година «Прочитав сам – зацікав іншого». Будь–яка дитина має бути інтелектуалом, всебічно розвиненою особистістю.

У наш час діти дуже мало читають, занадто багато часу приділяють інноваційним технологіям і не завжди собі на користь. Тому для підвищення рівня популяризації книги в житті підлітка та розвитку здібностей і був використаний такий прийом пошуково-дослідницької роботи.

1 грудня 2015 р. у 2-А кл. (кл.кер. Черненко Т.Я.) пройшло свято "Зі сміху люди бувають". Учні багато жартували, співали веселих пісень, підняли настрій всім присутнім.

Виховні години «Великі Українці маленької родини» (кл.кер. 8-Б кл. Гревнєва С.В.); «Святий Миколай завітав до 5-А класу» (кл.кер. Гетьман О.В.) .

Доброю традицією в нашій школі уже декілька років поспіль стало проведення драматичного дійства «Водіння кози» учнями-акторами шкільного театру «Нове покоління» (керівник Заіка В.О.), що виконується на Щедрий вечір, яке в цьому навчальному році відбулося 14 січня 2016 р.

З метою навчати дітей уболівати за минуле своєї держави, сприяти формуванню особистості, що буде протистояти злу, насильству, несправедливості та руйнуванню навколишнього світу, виховувати почуття сприймання чужого болю як свого, загальнонародного горя — як особистого, почуття любові до людини, до землі, до держави у 6-А та 6-Б класах (кл.кер. Коваленко О.П., Хоменко В.С.) 26 квітня 2016р. було проведено виховну годину до 30-ої річниці Чорнобильської катастрофи «Поріс чорнобилем Чорнобиль, бідою нашою поріс».

Свято «Прощавай, Букварику!» ( 1-А клас, кл.кер. Половко С.М., 1-Б клас , кл.кер. Ляшенко А.Д., 1-В клас, кл.кер. Марціна Я.М.);

З метою поглибити знання учнів про героїчне минуле нашого народу, допомогти усвідомити велич подвигу українців у Другій світовій війні, виховувати в учнів шану і повагу до тих, хто ціною свого життя здобув Перемогу, сприяти формуванню патріотичних почуттів в учнів у 6-А та 6-Б класах (кл.кер. Коваленко О.П., Хоменко В.С.) 5 травня 2016 р. було проведено урок до Дня пам’яті і примирення «Свято зі сльозами на очах…» та ін.

У листопаді в СЗШ №158 пройшов місячник пропаганди здорового способу життя під гаслом: «Єдина краса – це здоров’я!». Розпочався місячник Тижнем здорового способу життя, в якому були задіяні учні 1-11 класів. Педагог-організатор кожного дня ставила перед школярами різні завдання, проводила конкурси «Що я знаю про здоровий спосіб життя?» , вікторини, опитування, тести та ін. У школі пройшли конкурси малюнків, спортивних листівок, фотографій «Мамо, тато, я – спортивна сім’я».

30 жовтня 2015 р. одинадцять вчителів школи взяли участь у тренінгу «Інструменти успішних комунікацій для підвищення ефективності на робочому місці», який проводився в рамках Програми з попередження насильства між дітьми з проекту «Впровадження Конвенції ООН про права дитини в Україні», який здійснюється за фінансової підтримки Міжнародної громадської організації SAVE THE CHILDREN INTERNATIONAL та Шведського агентства з питань міжнародного розвитку (SIDA) і реалізовується Всеукраїнською громадською організацією «Жіночий консорціум України».

Впродовж тренінгу вчителі познайомились з інструментами комунікації, поняттям «емоційного інтелекту», отримали навички для побудови ефективних взаємостосунків між людьми і в команді, обговорили основні складові комунікацій (довіра, теплота у відносинах, щирість, емпатія, позитивне ставлення), навчилися працювати з запереченнями, розширили знання про мислення та поведінку людей. Тренінг сприяв формуванню мотивації вчителів у підвищенні емоційного інтелекту.

14 листопада в спортивному залі ліцею № 208 м. Києва відбулася відкрита першість ЦДЮТ Дніпровського району зі скелелазіння. Учасники долали два маршрути на швидкість у кваліфікації, а потім шість найкращих змагалися у фіналі. Залік змагань проводився по трьох вікових групах серед хлопців та дівчат окремо.

Сучасні дослідження в галузі освіти доводять, що навчання має бути емоційно насиченим і позитивно вмотивованим. Це вимагає від учителя різноманітних підходів до організації навчально-пізнавальної діяльності учнів, у тому числі й до організації навчальних екскурсій. З цією метою протягом 2015-2016 н.р. було здійснено 58 навчальних екскурсій учнями нашої школи під керівництвом класних керівників та за участю батьків.

З метою розширення дитячого кругозору, ознайомлення з пам’ятками культури, архітектури, історії та мистецтва м. Києва та рідного краю були здійснені туристичні подорожі: екскурсія до Київської околиці «Феофанія» – 6-А (кл.кер. Коваленко О.П.), 6-Б кл. (кл.кер. Хоменко В.С.); екскурсія «Казковий Київ» - 7-Б (кл.кер. Алієва О.В.), 8-А ( кл.кер.Осьмак О.С.); оглядова екскурсія «Осінній Київ» - 5-А клас (кл.кер. Гетьман О.В.), 5-Б клас (кл.кер. Якусевич Л.М.), 7-А клас (кл.кер. Ланська К.І.); екскурсії в Планетарій 5-Б кл. (кл.кер. Якусевич Л.М.); екскурсія до Пожежної частини – 5-А клас (кл.кер.Гетьман О.В.); екскурсія на кондитерську фабрику «Рошен» - 2-Б кл. (кл.кер. Донєва Л.М.), 3-А клас ( кл.кер. Шевчук О.С.), 6-А клас ( кл.кер. Коваленко О.П.), 6-Б клас ( кл.кер. Хоменко В.С.), 2-В кл. ( кл.кер. Іванкова С.М.), 2-А клас ( кл.кер. Черненко Т.Я.); екскурсії фабрику ялинкових прикрас в с. Клавдієво для учнів 3-А кл. ( кл.кер. Шевчук О.С.), 4-Б кл. ( кл.кер. Мінахіна С.В.); екскурсії на завод «Кока-Кола», в «Місто дитячих професій»ТЦ «Блокбастер» - 6-А кл. ( кл.кер. Коваленко О.П.); екскурсія в Арт-мол «Дятиче місто професій» - 7-А кл. ( кл.кер. Ланська К.І.). Були здійснені екскурсії в музеї: Музей науки та техніки «Експериментаніум» – 5-А кл. ( кл.кер. Гетьман О.В.), музеї Другої Світової війни, Музей Лесі Українки, Музей води - 6-А кл. ( кл.кер. Коваленко О.П.), 6-Б кл. ( кл.кер. Хоменко В.С.); Музей – садиба Т.Шевченка «Хата на Пріорці» – 6-А кл. ( кл.кер. Коваленко О.П.), 6-Б кл. ( кл.кер. Хоменко В.С.), 7-А клас – (кл.кер. Ланська К.І.), 8-Б клас – (кл.кер. Гревнєва С.В.); Музей голодомору - 8-Б клас – (кл.кер. Гревнєва С.В.); екскурсія на виставку «Шедеври світової планети» - 11-Б клас ( кл.кер. Заіка В.О.). Екскурсія в Київський міський Будинок природи – 8-Б клас ( кл.кер. Гревнєва С.В.), екскурсія до Національної телекомпанії України – 8-Б клас ( кл.кер. Гревнєва С.В.), екскурсія в с.Крушинка на хлібзавод «Кулиничі» - 2-Б клас (кл.кер. Донєва Л.М.), 3-А клас ( кл.кер. Шевчук О.С.),культпохід до Театру юного глядача з метою перегляду вистав «Том Сойер», «Поліанна» - 5-А клас (кл.кер. Гетьман О.В.), екскурсія в Музей аптеки та Національний музей «Чорнобиль» - 7-Б клас ( кл.кер. Алієва О.В.), 8-А клас (Осьмак О.С.), екскурсія в Пожежну частину – 2-А клас (кл.кер. Черненко Т.Я.), 7-Б клас ( кл.кер. Алієва О.В.), 8-А клас ( кл.кер. Осьмак О.С.), відвідали Музей НСК «Олімпійський» - 7-А клас ( кл.кер. Ланська К.І.), 5-А клас ( кл.кер. Гетьман О.В.), 7-Б клас ( кл.кер. Алієва О.В.), 8-А клас (Осьмак О.С.);курсія в Музей під відкритим небом «Пирогово» - 6-А клас ( кл.кер. Коваленко О.П.), 6-Б клас (кл.кер. Хоменко В.С.), екскурсія «Казковий Київ» - 1-А клас ( кл.кер. Половко С.М.), екскурсія в Планетарій – 3-Б клас ( кл.кер. Дюдіна О.В.), 5-Б клас – (кл.кер. Якусевич Л.М.), 8-Б клас – кл.кер. ( Гревнєва С.В.), екскурсія в місто професій «KidsWill» - 2-А клас ( кл.кер. Черненко Т.Я.); екскурсія «Київ в роки Другої Світової війни» - 5-А клас ( кл.кер.ГетьманО.В.), 5-Б клас ( кл.кер. Якусевич Л.М.), екскурсії в бібліотеку – 1-А клас ( кл.кер. Половко С.М.), 1-Б клас ( кл.кер. Ляшенко А.Д.), колишня резиденція «Межигір’я» - 9-А клас ( кл.кер. Костюченко О.В.), зоопарк – 8-Б ( кл.кер. Гревнєва С.В.), 6-А клас ( кл.кер. Коваленко О.П.).

Таким чином, протягом 2015-2016 н.р. класні керівники організували екскурсії, відвідували з учнями заклади культури та спорту, здійснювали поїздки, а саме:

Клас

Прізвище, ініціали

класного керівника

Кількість відвідувань

закладів

культури

Клас

Прізвище, ініціали

класного керівника

Кількість відвідувань

закладів

культури

1-А

Половко С.М.

4

6-Б

Хоменко В.С.

10

1-Б

Ляшенко А.Д.

3

7-А

Ланська К.І.

7

1-В

Марціна Я.М.

3

7-Б

Алієва О.В.

7

2-А

Черненко Т.Я.

4

8-А

Осьмак О.С.

7

2-Б

Донєва Л.М.

3

8-Б

Гревнєва С.В.

10

2-В

Іванкова С.М.

3

9-А

Костюченко О.В.

3

3-А

Шевчук О.С.

5

9-Б

Федюк А.М.

1

3-Б

Дюдіна О.В.

2

11-А

Ісаєнко С.Б.

2

4-А

Скетецька Л.В.

4

11-Б

Заіка В.О.

2

4-Б

Мінахіна С.В.

4

5-А

Гетьман О.В.

11

5-Б

Якусевич Л.М.

5

6-А

Коваленко О.П.

13

З 01.10.2015 р. по 30.10.2015 р. у школі було проведено Місячник правового виховання. Метою проведення місячника у школі було прагнення перетворити права на важливий регулятор життя і поведінки учня в умовах його соціалізації. Правове виховання — виховна діяльність школи, сім'ї, правоохоронних органів, спрямована на формування правової свідомості та навичок і звичок правомірної поведінки школярів.

У центрі уваги всіх педагогічних колективів – правове виховання підростаючого покоління. Метою правового виховання було прищеплення учням соціально-важливих позитивних звичок та блокування негативних проявів поведінки.У цей період були проведені години спілкування: "Що таке право і що таке обов’язок?” (кл.кер.1-А, 1-Б, 1-В класів Половко С.М., Ляшенко А.Д., Марціна Я.М.), ділова гра "Знай і поважай свої права” (кл.кер. 4-А класу Скетецька Л.В.), казкова лотерея та "Юридичний волейбол” (класні керівники 6-А та 6-Б класів Коваленко О.П., Хоменко В.С.), роздуми: «Немає прав без обов’язків» (класний керівник 8-А класу Осьмак О.С.), діалог: «Школа – наш дім, ми господарі в нім» (класний керівник 9-А класу Костюченко О.В.), конкурс – вікторина "Як я знаю свої права ”(класний керівник 10-го класу Кучай М.В.), ділова гра „Права дітей в Україні”, (класні керівники 11-А та 11-Б класів Ісаєнко С.Б., Заіка В.О.).

Педагогічний колектив проводить певну роботу, спрямовану на виконання комплексної програми боротьби зі злочинністю. Головним напрямком якої є індивідуальна робота з дітьми, схильними до пропусків занять, правопорушень, дітей з девіантної поведінкою. На внутрішкільному обліку у 2015-2016 н.р. не перебуває жоден з учнів.

У школі не припиняє працювати Рада з профілактики правопорушень, до складу якої входять представники педагогічного колективу, батьки і старшокласники. Рада з профілактики правопорушень збирається щомісяця і слідкує за дотриманням Правил поведінки й правопорядку учнями в урочний час. Рада з профілактики правопорушень здійснює роботу з учнями схильними до порушень дисципліни в школі ( Михайленко О. – 6-Б клас, Морозов Д. – 6-Б клас, Столітенко А. – 6-Б клас; Кузнєцов І. – 8-А клас, Тимченко М. – 8- клас, Сосновський К. – 9-Б клас, Іщенко І. – 9-Б клас).

Адміністрація школи тісно співпрацює з Службою у справах дітей, відділом ювенальної поліції в Дніпровському районі. Це дає свої результати. За учнями школи здійснюється постійний контроль щодо відвідування ними школи: Літера «н» в класному журналі, «Голос чергового». Практикуються такі засоби впливу: випуск газети для батьків «Територія батьків». Найбільш поширеними формами у роботі класних керівників з правового всеобучу є бесіди , виховні години по вивченню Правил для учнів, сюжетно-рольові ігри, диспути, вікторини, обговорення газетних статей, проведення диспуту «Твої права».Велике значення має вивчення законів Конституції під час уроків «Основи держави і права України». Зацікавленість учнів викликають заходи, які проходять у нестандартній формі, а саме: рольова гра з проблем наркоманії «Дорога у безодню», гра-конкурс «У країні карного розшуку», конкурс «Чи знаєш ти закон?» та інші.

На жаль, у 2015-2016 н.р. виникали проблеми дисциплінарного характеру, конфліктні ситуації між учнями. Були притягнені до вирішення конфліктів і їх батьки. Тому роботу, що проводилася в школі по напряму етичного виховання, слід продовжити в більшому об'ємі.

Учні нашої школи постійно беруть участь у Всеукраїнських, міських, районних конкурсах, фестивалях виховного спрямування. Кожного року школа пишається досягненнями школярів.

Школа — це не тільки освіта, результати тестів і підготовка до інститутів. Школа — це все-таки одинадцять років життя дитини. Тут вона вчиться жити в суспільстві людей, відстоювати свою точку зору або приходити до компромісів, доводити власну правоту. Тут вона повинна отримати мотивацію, бажання знати і здобувати знання. А для, звичайно, потрібно систематично відвідувати школу.

Вже декілька років поспіль учні Дюдіної О.В. якомога з меншою кількістю пропусків відвідують школу. За 3-Б класом йде 7-Б кл. (кл.кер. Алієва.), 3-В кл. (кл.кер. Руденко О.А.), 6-А кл. (кл.кер. Коваленко О.П.), замикає п‘ятірку 4-Б кл. (кл.кер. Мінахіна С.В.).

Далеко позаду знаходяться 1-В кл. (кл.кер. Марціна Я.М.), 5-Б кл. (кл.кер. Якусевич Л.М.), 9-А кл. (кл.кер. Костюченко О.В.), 6-Б кл. (кл.кер. Хоменко В.С.), 10-А кл. (кл.кер. Кучай М.В.).

Незважаючи на всі вжиті заходи, питання забезпечення 100% відвідування учнями школи залишається актуальним. Так, Драгунова Анжела, учениця 11-Б класу, із-за самовільного уходу з дому не була охоплена навчанням з 21 січня 2014р.

За результатами конкурсу було визначено переможців конкурсу «Зразковий клас 2015-2016 н.р.»:

За результатами участі класів у загальношкільній грі «Шкільні перегони» у 2015-2016 н.р. місця розподілилися таким чином:

1-4 класи

І місце – 2-А кл. (кл.кер.

Черненко Т.Я.),

3-А кл. (Шевчук О.С.)

ІІ місце – 1-А кл.

(кл.кер. Половко С.М.)

ІІІ місце – 1-Б кл.

(кл.кер. Ляшко А.Д.)

5-11 класи

І місце – 5-А кл. (кл.кер.

Гетьман О.В. )

ІІ місце – 8- Б кл. (кл.кер.

Грєвнєва С.М.), 6-А кл.

(кл.кер. Коваленко О.П.).

ІІІ місце – 7-А кл.

(кл.кер. Ланська К.І.)

«Кращий черговий клас – 2016»

І місце – 8-Б клас ( кл.кер. Гревнєва С.В.)

ІІ місце – 10-А клас ( кл.кер. Кучай М.В.)

ІІІ місце – 11-А клас ( кл.кер. Ісаєнко С.Б.) та 11-Б клас ( кл.кер. Заіка В.О.).

Кiлькiсть переглядiв: 376