• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Участь учнів 10-х класів у IV Міжнародному молодіжному конгресі"Молодь Європи за світ без насильства"

Участь учнів 10-х класів у IV Міжнародному молодіжному конгресі"Молодь Європи за світ без насильства"

2014-09-20

/Files/images/01 Конгрес.jpg

З 18 по 20 вересня 2014 в Аушвіці-Кракові відбувся IV Міжнародний молодіжний конгрес "Молодь Європи за світ без насильства", в якому взяла участь група учнів 10-х класів СЗШ №158 м. Києва під керівництвом вчителя світової літератури Ісаєнко Світлани Борисівни.

/Files/images/01 Конгрес 2.jpg

У конгресі взяла участь також молодь з Грузії, Італії, Польщі, Росії, Румунії, Словаччини, Угорщини та Чехії.

/Files/images/01 Конгрес 3.jpg

У 2008, 2010 та 2012 роках відбулися попередні конгреси, в яких взяли участь тисячі молодих людей з Центрально-Східної Європи. Пам'ять про жахіття Другої світової війни, пекло Шоа та Порраймос (винищення ромів та сінті) стали тим ґрунтом, що дозволив протистояти проявам антисемітизму, антициганізму, ксенофобії та расизму, які ще досі поширені в європейських суспільствах. Це нагальність, яка дедалі чіткіше усвідомлюється не лише на європейському рівні, але й на глобальному.

/Files/images/01 Конгрес 4.jpg

Дані щодо проявів насильства в європейських суспільствах, включаючи країни Центрально-Східної Європи, викликають занепокоєння та засвідчують, що риси ментальності та моделі поведінки, які вказують на проникнення дискримінуючого ставлення щодо «іншого» та іноземців, поширені серед молоді.

Цьогорічна зустріч позначена особливою нагальністю миру у світі, переповненому полум’ями війни, озброєний конфлікт триває також і в самій Європі, у східних регіонах України. Зустріч молодих європейців в Аушвіці – це мобілізація на підтримку миру.

Конгрес в Аушвіці-Біркенау став результатом широкої підготовчої роботи в школі під час навчального/академічного року 2013-2014. Були проведені цикли лекцій, семінари поглибленого вивчення, зустрічі зі свідками, покази фільмів.

Програма IV Міжнародного конгресу передбачала виступ деяких свідків геноцидів, вчинених нацистами проти єврейського населення та проти ромів під час Другої світової війни, які виступали перед молоддю на двох асамблеях в Кракові в четвер 18 вересня:

- Ріта Прігморе (Rita Prigmore), жінка-сінті з Вюрцбурга (Німеччина), жертва медичних нацистських дослідів;

- Мордехай Пелед (Mordechai Peled), єврей румунського походження, який зміг вижити у концтаборі Аушвіц-Біркенау.

В п’ятницю, 19 вересня, після відвідування музею концтабору Аушвіц, молоді люди стали учасниками меморіальної церемонії в концтаборі Аушвіц-Біркенау, де, після мовчазної ходи, були покладені вінки з квітами до меморіального монументу жертв табору та було проголошено різними мовами заклик за світ без насильства.

День, який учні провели в Аушвіці, вони пам’ятатимуть завжди. Адже речі, які там є експонатами, досі в них перед очима. І завдання нашого покоління – не допустити таких помилок в історії, після яких можна робити подібні меморіальні музеї.

Зруйнуймо жахливі стіни Аушвіца, які ми зустрічаємо кожен день!

Кiлькiсть переглядiв: 40