• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Мова − це найважливіший засіб спілкування і пізнання та один із ключових факторів незалежності країни

Мова − це найважливіший засіб спілкування і пізнання та один із ключових факторів незалежності країни

2022-11-09

/Files/images/001 Мвамва 2.jpg

Щороку 9 листопада Україна відзначає День української писемності та мови. Це свято було встановлено указом Президента України 6 листопада 1997 року. Зазвичай в цей день вшановують пам’ять Преподобного Нестора-Літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

Чи знали Ви, що:

1. Українська мова належить до старописемних мов – її писемна традиція налічує близько тисячоліття.

2. Сучасну українську мову започаткував Іван Котляревський, а основоположником став Тарас Шевченко, вони почали писати свої твори народною мовою на основі українських середньонаддніпрянських говірок. Офіційно вважається, що після видання «Енеїди» Івана Котляревського, українська мова була прирівняна до літературної мови.

У 1918-1920 роках українська мова була офіційною мовою Кубанської Народної Республіки.

3. Перші слова з української мови записані в 448 році нашої ери. Тоді візантійський історик Пріск Панікійський, перебував на території сучасної України в таборі володаря Аттіли, записав слова «мед» і «страва».

4. Українська мова офіційно визнана однією з найкрасивіших: вона посідає друге місце в світі за мелодійністю (після італійської) та третє за красою лексики (після французької та перської).

5. В українській мові найбільша кількість слів починається на літеру «П».

Найменш уживаною літерою українського алфавіту є літера «Ф».

6. За межами Європи українська мова має напівофіційний статус в США (округ Кук штату Іллінойс). Відомо, що округ Кук в штаті Іллінойс – це 16-ий з набільших у світі урядів місцевого самоврядування. В цьому окрузі проживає близько 5,5 мільйона населеня, до складу округу входить місто Чикаго разом з передмістями. Українська мова була обрана як одна з найбільш вживаних мов у цьому районі.

7. Відповідно до даних Національної Академії Наук України, сучасна українська мова містить приблизно 256 тисяч слів.

8. 1933 року з правопису була вилучена літера «ґ», а 1990-го – повернена знову.

9. Перший український «Буквар» видав 1574 року у Львові першодрукар Іван Федоров. До наших часів дійшов лише один примірник книги, який було знайдено 1927-го в Римі. Зараз стародрук зберігається в бібліотеці Гарвардського університету.

10. Найбільше перекладів серед українських творів має «Заповіт» Тараса Шевченка – 147 мовами.

Найстарішою українською піснею вважається балада «Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?».

11. Народна пісня «Щедрик» заслужено здобула всесвітню популярність. Безліч разів вона звучала у популярних фільмах та серіалах, але далеко не всі знають, що Carol of the bells — це англомовна версія нашої різдвяної пісні «Щедрик».

12. Найдовше слово в українській мові складається з 30 літер – «дихлордифенілтрихлорметилметан».

13. Починаючи з вісімнадцятого і до дев’ятнадцятого століття в українській мові використовувалося до п’ятдесяти різних систем письма (але не письменностей). Тому за кількістю орфографії (але не письменностей), українська мова перевершує найскладнішу – монгольську.

Наші учні дуже ерудовані, тому залюбки сьогодні проходили випробування "антисуржиком" (вчитель Мисовська О. Ю.), відповідали на питання мовної вікторини (вчителя Бугрим А. Ю.) та з захопленням подорожували Україною з вчителем Коваленко О. П.

Кiлькiсть переглядiв: 30