• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Де в Києві ховається літо? Прогулянка учнів 6-А класу (кл.кер. Гетьман О.В.) серед пальм і магнолій ботанічного саду ім. Фоміна

Де в Києві ховається літо? Прогулянка учнів 6-А класу (кл.кер. Гетьман О.В.) серед пальм і магнолій ботанічного саду ім. Фоміна

2017-04-12

/Files/images/01 Бот 1.jpg

12 квітня 2017 р., прогулюючись від станції метро Університет, вниз до м. Вокзальна, неможливо не помітити величезний скляний купол субтропічної оранжереї, що розташувалася в науковій частині ботанічного саду ім. Фоміна.

Скляне спорудження приховує в собі пальмовий рай. Побудували 32-метровий кліматрон ще 1977 році. Площа - 1100 квадратних метрів. Всередині - близько чотирьох тисяч видів субтропічних рослин і найстаріші екземпляри пальм.

Головна гордість і визначна пам'ятка оранжереї - найстаріша в Україні пальма, наукова назва якої "Пальма Лівістона Австралійська". Скільки років бабусі-пальмі, точно не знають навіть учені, але точно впевнені - понад 200.

Висота довгоногої красуні - близько 30 метрів. Зазвичай, в природних умовах пальми не досягають такої висоти, максимум 20-25 метрів. Своєму зросту Лівістона зобов'язана тросах, які тримають стовбур, відсутності вітру в кліматроні і бажанням пробитися вище, до склепіння теплиці, назустріч київським сонечку.

На стовбурах цих дерев ще збереглися написи німецькою мовою, що залишилися з часів окупації.

Потрапила до Києва пальма в горщику ще 1839 році з Кременецького ботанічного саду і деякий час перебувала в оранжереях Маріїнського палацу, а згодом її переселили в новоз- будовану оранжерею ботанічного саду при Київському університеті. З 1979 року в зимовий період "Лівістона Австралійська" цвіте щороку.

Чилійська слонова пальма зустрічається в основному в заповідниках. У себе на батьківщині її майже винищили, добуваючи сік, з якого робили цукор і вино. Аборигени зрізали верхівку рослини, і пальма, випустивши півтонни соку, гинула. Вік київської слонової пальми - близько 150 років. І правда, стовбур пальми нагадує ногу слона.

Взимку і влітку в оранжереях ботанічного саду можна побачити сотні видів екзотичних рослин: банани,кавове і хлібне дерево, невеликий баобаб, чорний перець, маракую, папайю, фінікову пальму, інжир і багато іншого. Також в оранжереях представлена ​​велика кількість кактусів, папоротей і орхідей.

Поспішайте! Ботсад не закривається, а ось весна вже перетнула екватор. Сходіть на екскурсію, просто погуляйте по стежках, подивіться, як квітнуть первоцвіти, рододендрони, чи не обсипалися вже магнолії і чи зацвіла айва японська червоними пелюстками. А почуєте дзвін Володимирського собору – загадайте бажання на довге життя Ботанічному саду.

Більше фото дивіться на сторінці школи у Фейсбук за посиланням: https://www.facebook.com/%D0%A1%D0%97%D0%A8-158-%D0%BC-%D0%9A%D0%B8%D1%94%D0%B2%D0%B0-898704296891439/?pnref=lhc

Кiлькiсть переглядiв: 94