• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Екскурсія учнів 5-А класу (кл.кер. Гетьман О.В.) до Печерської Лаври

Екскурсія учнів 5-А класу (кл.кер. Гетьман О.В.) до Печерської Лаври

2016-03-23

/Files/images/01 Печ лавра 1.jpg

23 березня 2016 року Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник з екскурсією відвідали юні гості – учні 5-А класу (кл. керівник Гетьман О.В.).

Подорож розпочалася з оглядового майданчика, де учні стали учасниками короткого екскурсу в історію створення Ближніх і Дальніх печер Києво-Печерського монастиря.

/Files/images/01 Печ лавра 2.jpg

П’ятикласники дізналися, що виникнення Києво-Печерського монастиря, обумовлене політичними, економічними, соціальними та культурними наслідками хрещення Київської Русі у 988-989 рр. Згідно з "Повістю минулих літ", автором якої є Нестор Літописець, у 1051 р. подвижник Антоній заснував у печері монастир. Оскільки раніше ченці жили у печерах, то і монастир став називатися Печерським.

/Files/images/01 Печ лавра 3.jpg

Учні відвідали засновану на початку ХІІ ст. на кошти правнука Ярослава Мудрого чернігівського князя Святослава Давидовича, першу лікарню Київської Русі. На основі цієї лікарні пізніше виник Микільський Больничний монастир з церквами, лікарнею та аптекою, що входив до складу Києво-Печерської лаври.

Всіх вразила Троїцька надбрамна церква, яка була збудована у 1106-1108 рр., і майже 900 років зустрічає при вході вірян і відвідувачів Лаври.

Друга частина екскурсії почалася зі знайомства з перлиною архітектурного ансамблю Києво-Печерської лаври – Успенським собором. Історія створення, руйнування та відтворення пам’ятки не залишили п’ятикласників байдужими.

Далі відвідали Ближні печери – справжнє підземне «місто», де дорогу звично освітлює тендітна воскова свічка. Тут вдячні юні слухачі почули захоплюючу розповідь про життя, подвиги та особливості побуту видатних Печерських святих. Зокрема, про лікаря Агапіта, який врятував Володимира Мономаха, а також дізналися, про що можна попросити давньоруського богатиря Іллю Муромця.

Класний керівник 5-А класу (Гетьман О.В.) висловлює вдячність батькам:

Бущан Людмилі Володимирівні,

Криштак Тетяні Олександрівні,

Тарасовій Світлані Вячеславівні,

Чомко Наталії Володимирівні за небайдуже ставлення до життя класного колективу, за допомогу в організації та проведенні екскурсії до Києво-Печерської Лаври.

Кiлькiсть переглядiв: 104